Anul 1812

Adevarul istoric și politic despre Republica Moldova și câștigarea independenței. Începutul adevărului.

15 martie 2012
Un articol de

1739: Ocupaţia rusă a Moldovei. Războiul ruso-turc (1735–1739)

În urma războiul ruso-austro-turc de la 1735-1739, la care participaseră şi trupe din cele două Ţări Româneşti aflate sub tutelă otomană.
Disputele regionale de la frontierele Rusiei ucrainiene cu tătarii din Crimeea, stăpânită de otomani, au conferit Rusiei pretextul unei noi încercări de a-şi impune influenţa în nordul Mării Negre (1735). Austria a intrat în război în 1737, ca aliat al Rusiei, dar datorită eşecurilor militare a fost nevoită să încheie pace separată cu IO, cedându-i nordul Serbiei (cu Belgradul) şi returnând Oltenia Ţării Româneşti, renunţând, astfel, la poziţia fermă din Balcani pe care o obţinuse în urma Tratatului de la Passarowitz.
Datorită înfrângerii Austriei, Rusia încheie în aceeaşi lună un dezavantajos tratat de pace cu otomanii: cetatea Azov, pe care au capturat-o, trebuia demilitarizată; Rusia trebuia să nu mai aibă nave de război în Marea Azovului sau în Marea Neagră; şi trebuia să depindă în întregime de navele otomane pentru comerţul său pe Marea Neagră.
Războiul a determinat renaşterea planurilor de eliberare a popoarelor balcanice, iar în Ţările Române a încurajat opoziţia antifana- riotă. Boierimea munteană s-a orientat spre Rusia în vederea recunoaşterii independenţei. Din altă perspectivă, în această perioadă se manifestă mişcarea politică naţională.

În anul 1739, armata condusă de Münnich a trecut Nistru și i-a înfrânt pe turci la Stăuceni (aproximativ la 10 km. de Hotin) și au ocupat cetatea Hotin (19 august) iar armată rusă a intrat pe 1 septembrie în orașul Iași.

Comandantului armatei ruse, feldmareşalul Münnich ajunge cu trupele ruseşti în Moldova, obligându-i pe boierii moldoveni să semneze, sub ameninţarea incendierii Iaşului, o înţelegere înrobitoare: impune credinţă absolută faţă de ţarul rus, întreţinerea trupelor constând în cazare şi hrană pentru 20.000 de soldaţi, asigurarea a 3.000 de muncitori la fortificaţii, un „cadou” de 30 de bani pentru el-insuşi si 100 de bani contribuţie anuală pentru întreţinere.

Rusia fiind amenințată de o invazie din partea Suediei a semnat pe 29 septembrie la Nis un tratat de pace cu turcii care a pus capăt războiului.

OLTENIA revenea Ţării Româneşti (după 21 de ani de protectorat habsburgic).

„Astfel, vinul dulce unguresc ajunge o băutură amară, râsul se transformă în lacrimi, bucuria în teroare, şi mai mult decât atât, Doamne! Bogaţia devine sărăcie, blestem, nenorocire şi suferinţă, fără iertare şi fără uitare” – notează cu amar Ion Neculce.

Un articol scris de:
Copyright © 2011 Reproducerea totală sau parţială a materialelor necesită acordul în scris al Fundaţiei "Anul 1812"
Comentarii utilizatori
Lasă un comentariu

*


E-mail nu va fi făcut public.
Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

până la 16 mai 2014, când se împlinesc 202 de ani de la 1812

Citește articolul precedent:
Octavian Ţâcu: „Moldovenizarea societăţii noastre este un proiect de inspiraţie rusească”

Octavian Ţâcu s-a născut la 21 august 1972 în satul Costuleni, raionul Ungheni, R. Moldova.

Închide