Anul 1812

Adevarul istoric și politic despre Republica Moldova și câștigarea independenței. Începutul adevărului.

26 iunie 2011
Un articol de

„Anul 1812”: să punem punctul pe i

Săptămâna trecută, TIMPUL a publicat Declaraţia Grupului de iniţiativă „Anul 1812” privind împlinirea, la 16 mai 2012, a 200 de ani de la anexarea Basarabiei de către Imperiul Rus.

Semnatarii documentului, în majoritatea lor istorici consacraţi şi persoane publice de primă mărime în R. Moldova, vor să ne atragă, astfel, atenţia asupra istoriei noastre din ultimii 200 de ani, marcată puternic de factorul rusesc. „Pornind de la dorinţa firească de restabilire a adevărului istoric, prin prezenta Declaraţie anunţăm crearea Grupului de iniţiativă „Anul 1812”, care îşi propune să încurajeze elaborarea şi publicarea de monografii, studii şi documente, să contribuie la organizarea de manifestări cultural-ştiinţifice şi să iniţieze dezbateri publice în spaţiul mediatic pe această temă”, specifică autorii.

În săptămâna care a trecut de la apariţia Declaraţiei, prin intermediul site-ului www.timpul.md au fost postate deja peste 800 de semnături de susţinere. Deloc întâmplător acest fapt: problemele referitoare la istorie şi identitate – da, da, cele despre care tot vorbim şi discutăm de peste 20 de ani! – reapar din nou pe agendă cu această ocazie. De fapt, ele nici nu au dispărut cu adevărat niciodată şi vor continua să fie actuale până când se va găsi un răspuns adecvat la ele, până vom pune punctul pe i. Iar dacă nu dăm de capătul adevărului, nu e din cauză că istoria noastră ar fi mai complicată decât a altora, ci fiindcă nicidecum nu reuşim să ne punem de acord în cele mai elementare chestiuni. Partea proastă constă în faptul că aceste discuţii interminabile induc în societate o stare de spirit deprimantă. Divergenţele dintre savanţi şi politicieni pe tema identităţii (divergenţe care continuă de 20 de ani!) sunt demoralizatoare îndeosebi pentru tineri, care s-au săturat să aştepte ceasul al 12-lea, când clasa politică moldovenească ar acţiona ca un organism naţional matur.

Aşadar, cele peste 800 de semnături – iar cifra, sunt convinsă, cu fiece zi va fi din ce în ce mai mare – sunt o dovadă vie a interesului pe care românii basarabeni încă îl manifestă faţă de istoria lor. Orice ar spune scepticii şi pragmaticii – că preocuparea nr. 1 a moldovenilor ar trebui să fie astăzi dezvoltarea economică a ţării, liberalizarea regimului de vize, integrarea europeană etc., şi nu problemele de istorie sau identitare – aceste semnături de susţinere demonstrează contrariul: nu se poate face abstracţie de problemele identitare, pentru că orice neclaritate sau aproximaţie pe acest teren poate avea reacţii adverse în timp. Pe exemplul altor ţări ex-sovietice se vede clar că un stat independent şi suveran poate fi construit doar dacă pui adevărul istoric la bază. Înainte de a-şi face programe de dezvoltare economică, aceste state au lichidat spaţiile albe şi falsurile din istoria lor. Mai mult decât atât, acele popoare care şi-au restabilit adevărul istoric încă în anii ’90, cum ar fi cele Baltice, de exemplu, astăzi au ajuns mult mai departe decât noi – şi din punctul de vedere al dezvoltării economice, şi în procesul de integrare europeană.

Declaraţia Grupului de iniţiativă „Anul 1812” inspiră încrederea că încă nu e totul pierdut. Dacă, aşa cum îşi propun autorii Declaraţiei, pe parcursul acestui an vor fi iniţiate dezbateri publice, manifestări cultural-ştiinţifice, s-ar putea ca mişcarea să ia amploare şi să finalizeze opera de trezire a conştiinţei naţionale, începută în anii ’90. Dar pentru aceasta e necesar ca acţiunile Grupului de iniţiativă „Anul 1812” să se afle pe agenda de interese a întregii prese naţionale, care s-o promoveze pe larg.

Un articol de: Tatiana Corai

Un articol scris de:
Copyright © 2011 Reproducerea totală sau parţială a materialelor necesită acordul în scris al Fundaţiei "Anul 1812"
Comentarii utilizatori
Lasă un comentariu

*


E-mail nu va fi făcut public.
Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

până la 16 mai 2014, când se împlinesc 202 de ani de la 1812

Citește articolul precedent:
Declaraţia grupului de iniţiativă „Anul 1812”

După proclamarea Independenţei în anul 1991, specificul evoluţiei Republicii Moldova a fost confruntarea sistematică cu probleme de identitate naţională şi...

Închide