Anul 1812

Adevarul istoric și politic despre Republica Moldova și câștigarea independenței. Începutul adevărului.

19 mai 2012
Un articol de

ANUL 1812 subiectul de prima pagină al revistei Historia

Mai 1812. Imperiul Ţarist ocupă jumătate din Ţara Moldovei, stabilind un hotar pe Prut. Teritoriul va rămâne şi astăzi în conştiinţa românilor sub numele de „Basarabia”. Dedicăm Basarabiei, în integralitate, acest număr al revistei „Historia”. De ce? În primul rând pentru că am obosit să tot ascultăm tocitele clişee despre Moldova de dincolo de Prut. Abordările de faţadă şi declaraţiile patetice, pretins compătimitoare şi parţial patriotice.

Efectele ocupaţiei de acum 200 de ani se simt astăzi din plin. Trăim realitatea existenţei a două state româneşti şi suntem departe de a ne înţelege pe deplin unii pe alţii şi de a ne depăşi prejudecăţile.
Ce s-a întâmplat acum 200 de ani? Cum a ajuns jumătate din Moldova sub ruşi? Care a fost jocul marilor puteri? De unde vine numele de Basarabia? Cum a administrat Imperiul Ţarist teritoriul? Care au fost consecinţele în ceea ce priveşte schimbarea raporturilor etnice, a mentalităţilor, a identităţii naţionale?

Sunt întrebări cărora revista „Historia” încearcă să le ofere răspunsuri cât mai cuprinzătoare. Şi, pentru a fi cât mai aproape de subiect, am apelat şi la istorici şi specialişti din Republica Moldova.
Cititorii noştri au privilegiul să intre acum în culisele negocierilor dintre marile puteri, negocieri care au dus la nefericitul Tratat de la Bucureşti. Vedem cum a jucat diplomaţia rusă, cum a reacţionat Franţa lui Napoleon, ce a vrut Imperiul Britanic. Fâşia dintre Prut şi Nistru a devenit din acel moment o piesă în Marele Joc al puterilor mondiale. Gurile Dunării şi balansul de forţe în Marea Neagră şi în Peninsula Balcanică au căpătat valoare geostrategică. Astăzi, vorbim despre conflictele îngheţate din bazinul Mării Negre, despre trupele ruseşti din Transnistria.

Este situaţia mult schimbată? Văzând ce s-a întâmplat atunci şi, mai ales, care au fost interesele din spatele deciziilor de acum 200 de ani, putem să ne închipuim ce se petrece astăzi în aproximativ aceleaşi cancelarii. Sferele de influenţă care au rupt Moldova în două în 1812 nu au dispărut între timp. Dar lumea are mult mai multe faţete. Marja de joc s-a mărit considerabil şi naţiunile mici se pot baza mult mai mult pe resursele proprii pentru a-şi urmări interesele. Moldova este o lecţie de istorie pe care nu numai românii au suferit-o. Alţii au dispărut cu totul de pe hartă. Au avut puterea să revină, pregătiţi pentru vremurile mai favorabile.

Istoria oferă şi ocazii bune. Important este să înţelegi ceea ce se întâmplă şi să ştii să foloseşti conjuncturile benefice. Chiar dacă se întâmplă fie şi numai o dată la două veacuri.

Sursa: Historia.ro

Un articol scris de:
Copyright © 2011 Reproducerea totală sau parţială a materialelor necesită acordul în scris al Fundaţiei "Anul 1812"
Comentarii utilizatori
Lasă un comentariu

*


E-mail nu va fi făcut public.
Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

până la 16 mai 2014, când se împlinesc 202 de ani de la 1812

Citește articolul precedent:
Foștii prim-miniștri ai României vor unirea cu Basarabia

Odată ce nu mai au povara funcției, politicienii din România pot spune direct ce sentimente au față de unele subiecte...

Închide