Anul 1812

Adevarul istoric și politic despre Republica Moldova și câștigarea independenței. Începutul adevărului.

14 mai 2012
Un articol de

Chișinău: Rusia, nu uita, Basarabia nu-i a ta!

La Chişinău au avut loc ample manifestări legate de împlinirea, pe 16 mai, a 200 de ani de la anexarea Basarabiei la Imperiul Rus.
Cu această ocazie, în Piaţa Marii Adunări Naţionale s-au adunat câteva mii de oameni. „Rusia, nu uita, Basarabia nu-i a ta!”, „Limba română – acasă stăpână!”, „Basarabia e România!”, „Basarabia – pământ românesc!”, „Trăiască, trăiască şi-nflorească Moldova, Ardealul şi Ţara Românească!”, „Putin Vova, ia-ţi armata din Moldova!”, „Jos ocupanţii!” – acestea au fost lozincile principale scandate de către protestatari.
În discursul său, preşedintele Forului Democrat al Românilor din Moldova, Nicolae Dabija, a menţionat, între altele, că războiul ruso-turc în urma căruia Moldova a fost sfârtecată în două încă nu s-a terminat. El se va încheia atunci când Basarabia va reveni acasă. Au mai luat cuvântul Vitalia Pavlicenco, preşedinta Partidului Naţional Liberal şi Anatol Caraman, preşedintele Asociaţiei Combatanţilor „Tiras-Tighina”.

Un antiprotest a fost organizat de către Mişcarea „Patrioţii Moldovei”. Adunaţi lângă Arcul de Triumf, cu drapele bicolore în mâini, „patrioţii” au scandat întruna celor din Piaţă: „Peste Prut!”. De astă dată, altercaţiile au fost evitate, cordoanele de poliţişti înconjurând manifestanţii şi antiprotestatarii.

Din Piaţa Marii Adunări Naţionale, coloana a pornit într-un marş de comemorare spre Ambasada Rusiei, unde şi-a scandat lozincile, lansând spre cer mai multe baloane vopsite în negru. Poliţia a înconjurat ambasada, ca să nu se producă provocări.

Printre manifestanţi am întâlnit-o şi pe Tatiana Miron, care a venit tocmai din Italia, ca, alături de mama ei, Valentina Miron, să protesteze împotriva celor 200 de ani de ocupaţie rusească. Tot aici am dat de pensionarul Procopie Raicev, care ne-a spus că este un român de origine bulgară. „Am 82 de ani, dar nu mă grăbesc să mor, până nu-mi văd visul împlinit – Unirea cu Patria-Mamă”, ne-a declarat el.
Marşul de comemorare s-a deplasat spre Ambasada Turciei, iar de acolo – la Teatrul de Vară, unde a avut loc un spectacol extraordinar, susţinut de mari maeştri ai muzicii româneşti.

Evenimentul a fost organizat de către Forul Democrat al Românilor din Moldova, Partidul Naţional Liberal, organizaţiile „Basarabia – pământ românesc”, „Acţiunea 2012”, Mişcarea civică „Anul 1812” şi alte asociaţii obşteşti.

Vox populi

„Nu mă întrebaţi, că nu ştiu…”
Ieri, când în Piaţa Marii Adunări Naţionale avea loc comemorarea raptului Basarabiei de la 1812, am întrebat câţiva trecători pe străzile Chişinăului ce eveniment istoric s-a întâmplat în ziua de 16 mai.

Tatiana Diaciuc
Vai, nu ştiu…

Natalia Guţu
Degrabă, pe 16 mai, se vor împlini 200 de ani de la anexarea în 1812 a Basarabiei de către Imperiul Rus. Turcia a permis atunci Rusiei să sfâşie Principatul Moldovei în două.

Artur Brăilă, student
O-o-o! Mai bine întreabă-mă altceva. De unde să ştiu eu toate câte s-au întâmplat în istoria noastră?

Victor Bodrug, student
O fi ceva legat de tragediile prin care a trecut Basarabia…

Oleg Daşevski
Atât 16 mai 1812, cât şi 28 iunie 1940 sunt două date tragice în istoria noastră. Atunci, ruşii ne-au rupt cu tot cu pământuri din trupul Patriei. Să nu uităm aceste lucruri şi să facem aşa ca dreptatea să triumfe.

Alexandru Rusu, student
Dacă mă întrebaţi în română, o fi ceva legat de Marea Unire, dar nu ştiu.

Vox realizat de Vera Lozovanu-Guţu,
stagiară la TIMPUL

Un articol scris de:
Copyright © 2011 Reproducerea totală sau parţială a materialelor necesită acordul în scris al Fundaţiei "Anul 1812"
Comentarii utilizatori
Lasă un comentariu

*


E-mail nu va fi făcut public.
Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

până la 16 mai 2014, când se împlinesc 202 de ani de la 1812

Citește articolul precedent:
Octavian Țâcu: Țarismul a dus la marginalizarea majorității românești

”100 de ani de țarism, două războaie mondiale, 25 de ani de administrare românească, 50 de ani de comunism și...

Închide