Anul 1812

Adevarul istoric și politic despre Republica Moldova și câștigarea independenței. Începutul adevărului.

8 mai 2012
Un articol de

Elevii din Chișinău discută despre „ANUL 1812”

Declarația grupului de inițiativă „Anul 1812”, adoptată la 15 mai 2011 a fost dată citirii de către elevii Colegiului de Construcții din Chișinău.

În ziua de 2 mai a.c., în Sala de Lectură a Bibliotecii Colegiului de Construcţii din Chişinău, a fost organizată o conferinţă ştiinţifică cu genericul „Anul 1812 – adevăr istoric: 200 ani de la anexarea Basarabiei de către Imperiul Rus”. La această conferinţă au participat elevii anului II şi III ai colegiului, direcţia instituţiei, cadre didactice, bibliotecari. Evenimentul a început cu cuvinte de salut şi cu prezentarea invitatului de onoare- Dl. Vlad Mischevca, doctor în istorie, conferenţiar, cercetător ştiinţific coordonator la Institutul de Istorie, Stat şi Drept al AŞM.

Pornind de la un citat din Sfânta Evanghelie: „Cunoaşte adevărul şi adevărul te va slobozi”, elevii au dat citirii textul Declaraţiei grupului de iniţiativă „Anul 1812”, adoptate la 15 mai 2011, din dorinţa firească de restabilire a adevărului istoric în scopul încurajării publicării de monografii, studii de documente, organizării manifestărilor cultural-ştiinţifice, a dezbaterilor publice în spaţiul mediatic pe această temă. De remarcat că invitatul – dr.Vlad Mischevca este unul din membrii semnatari ai grupului de iniţiativă „Anul 1812”, transformat ulterior într-o mişcare civică.

A urmat discursul Dlui Vl. Mischevca, cu genericul „Anul 1812: Geneza Problemei basarabene”. Istoricul a vorbit despre istoria războaielor ruso-austro-turce şi ruso-turce, mai detaliatreferindu-se la războiul ruso-turc din 1806-1812,demonstrând cu lux de amănunte şi ilustrativ galeria personalităţile istorice ale epocii, simbolurile heraldice, hărţile şi documentele rare, depistate în Arhivele, Bibliotecile şi Muzeele din Atena, Moscova, Paris, de pe muntele Athos etc. Domnia sa, la finele discursului, a răspuns la întrebările elevilor colegiului, care au manifestat curiozitate şi au fost foarte atenţi şi receptivi la cele relatate. Întrebările s-au axat pe subiectul discutat din perioada secolului al XIX-lea şi până-n prezent, cu referinţă la simbolurile de stat şi alte probleme social-politice. Este de menţionat şi faptul că Biblioteca Colegiului a organizat o expoziţie de carte istorică, ce reflectă evenimentul „Anul 1812”, printre acestea regăsindu-se şi unele din monografiile Dlui Vlad Mischevca, precum şi ediţii din biblioteca personală a profesorului de istorie, care a fost organizatorul şi moderatorul conferinţei.

Beneficiind de tânărul auditoriu, prezent la această conferinţă, Dl. Vlad Mischevca le-a vorbit elevilor şi despre personalităţile notorii ale istoriografiei naţionale de la noi din republică, care au abordat şi au scos în evidenţă adevărul istoric despre Anul 1812 – acea Generaţie de Aur, am spune noi, din care face parte şi Domnia sa.

Această activitate extracurriculară a elucidat un adevăr de necontestat, pe care însuşi marele Eminescu în opera sa politică l-a menţionat: „Basarabia […] în 1812 a fost, în actul oficial de cesiune, dobândită de către Rusia de Poarta Otomană, dar în realitate a fost răpită de la legitimul şi adevăratul său proprietar, care era Moldova…”.

Tatiana Ambroci, şef Bibliotecă, Colegiul de Construcţii, Maria Chicu, profesor de istorie.

Sursa: Cotidianul Național Timpul

Un articol scris de:
Copyright © 2011 Reproducerea totală sau parţială a materialelor necesită acordul în scris al Fundaţiei "Anul 1812"
Comentarii utilizatori
Lasă un comentariu

*


E-mail nu va fi făcut public.
Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

până la 16 mai 2014, când se împlinesc 202 de ani de la 1812

Citește articolul precedent:
Primăria a DECIS: 16 mai – Zi de doliu în Chișinău, toate drapelele vor fi coborâte în bernă

Primăria municipiului Chișinău a decretat zi de doliu pe 16 mai. În această zi se împlinesc 200 de ani de...

Închide