Anul 1812

Adevarul istoric și politic despre Republica Moldova și câștigarea independenței. Începutul adevărului.

30 martie 2012
Un articol de

George Damian: Adevărata istorie a Moldovei

Statul Moldova a dispărut în anul 1859, atunci când s-a unit cu statul Valahia. Republica Moldova nu are cum să fie continuatoarea statului medieval Moldova, iar istoria acestui stat începe cu data de 27 august 1991, la declararea independenţei.
Statul medieval Moldova a apărut prin transferul nobilimii valahe din Maramureşul aflat sub suzeranitatea regatului ungar (legenda lui Dragoş Vodă, descălecarea lui Bogdan Vodă). În mod asemănător, la sud de Carpaţi, statul Valahia a apărut prin transfer de nobilime valahă din Transilvania supusă regatului ungar. Cele două state au avut o istorie comună de 500 de ani. Dinastiile domnitoare de la Suceava (mai apoi, Iaşi) şi Târgovişte (mai apoi, Bucureşti) s-au înrudit şi încuscrit de nenumărate ori. Voievozii s-au luptat şi s-au împăcat. Unii au trecut de pe un tron pe celălalt de mai multe ori. Cele două ţări au avut de înfruntat în jumătatea de mileniu aceleaşi pericole: suzeranitatea maghiară şi poloneză, asaltul Imperiului Otoman. De multe ori au fost aliate, de multe ori au fost duşmane. Instituţiile şi legislaţia celor două ţări erau aproape identice. Limba vorbită de oameni era aceeaşi. Până la urmă, unificarea trebuia să se întâmple.

Şi s-a întâmplat fără război, în mod paşnic. Din 24 ianuarie 1859, din momentul în care s-a votat unirea Principatului Valahiei cu Principatul Moldovei, ambele state au dispărut din cadrul relaţiilor internaţionale (data precisă a unificării totale este 1862, însă unirea din 1859 este fenomenul fundamental). A apărut un stat nou, numit iniţial Principatele Unite, mai apoi România. Nu este un fenomen unic în istoria lumii. Regatele Saxoniei, Bavariei şi Prusiei s-au unit şi a apărut Germania. Multele regate şi ducate din peninsula italiană s-au unit pentru a forma statul Italia. Şi mai sunt şi alte exemple. Istoria Bavariei s-a contopit în istoria Germaniei. La fel şi istoria statului Moldova s-a dizolvat în istoria statului România.

De ce nu poate avea pretenţia Republica Moldova să fie continuatoarea istoriei voievodatului medieval Moldova? Pentru că nu făcea parte din Principatul Moldovei atunci când acesta s-a unit cu Principatul Valahiei. Teritoriul actualei Republici Moldova se afla în componenţa Imperiului Rus cu statut de gubernie – un simplu teritoriu ocupat ilegal, aflat sub administrarea Moscovei, lipsit de legi proprii. Teritoriul dintre Prut şi Nistru a avut pentru scurt timp rang de stat independent – fără însă să fie recunoscut la nivel internaţional. În 1918, la Chişinău a fost declarată Republica Democrată Moldova care s-a unit cu România. Simbolurile, capitalele, documentele şi mormintele voievozilor statului medieval Moldova se găsesc în România.

Dacă în şcoli urmează să se predea istoria Republicii Moldova, corect ar fi să înceapă de la 27 august 1991. Dacă se doreşte să se predea istoria Moldovei – atunci nu trebuie ocoliţi anii 1812, 1859, 1878, 1918, 1941. Iar dacă se ajunge la evenimentele din aceşti ani, istoria Moldovei se transformă în istoria românilor.

Sursa: Cotidianul Național TIMPUL

Un articol scris de:
Copyright © 2011 Reproducerea totală sau parţială a materialelor necesită acordul în scris al Fundaţiei "Anul 1812"
Etichetele articolului: , , ,
Comentarii utilizatori
Daniel

Lepădăturile comuniste ca Voronin, Dodon şi Патриоты Молдовы fac ce ştiu ei de când a apărut comunismul: să-şi fabrice o istorie prin care să-şi legitimeze toate hoţiile şi teritoriile ocupate.

Ion

Aveti dreptate, d-le Damian, dar nu pina la urma. Faptul ca acesti ani nu trebuie ocoliti cred ca recunoaste fiecare om care-si stimeaza tara si pe el insusi. Altceva e faptul ca d-voastra nu tineti cont de categorii cind vorbiti. ISTORIA MOLDOVEI — Moldova este un teritoriu anumit, devenit in 1359 institutie (stat) care ar putea (subliniez) sa includa mai multe popoare sau etnii. ISTORIA ROMANILOR — romanii sunt un popor, care pot ar putea avea stat si ar putea sa-l piarda. Avem tot dreptul de a vorbi de ISTORIA MOLDOVEI ca teritoriu (chiar daca hotarele variau) si din contra nu prea sunt de acord sa vorbim de istoria romanilor, intru cit sunt romani care nu erau in Romania si au fost timpuri cind pe teritoriul si al Romaniei si al Moldovei cuvintul „roman” lipsea. Eu personal vad mult mai multe argumente pentru a vorbi despre o istorie a MOLDOVEI decit despre o istorie a ROMANIEI sau chiar a Romanilor, in pofida tuturor tragediilor din istorie…

Madalin

Bun, nu o fi fiind R.Moldova continuatoarea pricipatului medieval Moldova, insa nici la 1991 nu isi incepe istoria. De ce nu scrieti pe sleau ca istoria ei incepe in 1924, dincolo de Nistru ? Stim cu totii ca STATUL R.Moldova (ma refer strict la fiinta statala juridica, nu la popor, pamant sau altceva) este defapt continuatorul RSSM de pana la 1991, la randul ei continuatoare a RASSM din perioada interbelica.

Lasă un comentariu

*


E-mail nu va fi făcut public.
Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

până la 16 mai 2014, când se împlinesc 202 de ani de la 1812

Citește articolul precedent:
Constantin Tănase: Basarabia 1812 – R. Moldova 2012

Îmi povestea cineva că la ultimul concert al lui Fuego la Chişinău, la Palatul Naţional, după ce acesta a cântat...

Închide