Anul 1812

Adevarul istoric și politic despre Republica Moldova și câștigarea independenței. Începutul adevărului.

27 iunie 2011
Un articol de

Grupul de inițiativă „Anul 1812”, devine de astăzi organizație nonguvernamentală neafiliată politic

Astăzi, a avut loc adunarea generală a grupului de inițiativă „Anul 1812”, în care a fost luată decizia de transformare a grupului în organizație nonguvernamentală, neafiliată politic, care se va numi Mișcarea Civică „Anul 1812”. Până în această dimineață, numărul celor care au semnat declarația de adeziune a depășit 1.000 de persoane. Solicitări de adera la Mișcarea Civică au parvenit din partea românilor din mai multe țări europene, din SUA, Canada, India și chiar Dubai.

La evenimentul organizat în sala mare a Uniunii Scriitorilor au fost prezenți oameni de cultură, istorici, jurnaliști și simpli cetățeni, care s-au adunat pentru a se solidariza cu memebrii grupului de inițiavă. Aici au fost prezenți Alexandru Moșanu, Membru de Onoare al Academiei Române, Președintele Grupului de inițiativă „Anul 1812”, Constantin Tănase, directorul fondator al Cotidianului TIMPUL, președintele fundației cultural-istorice „Anul 1812”, Ion Negrei, președintele al Asociației Istoricilor din RM, istoricii Mihai Tașcă, Demir Dragnev, Gheorghe Negru, precum și scriitorii Nicolae Dabija, Arcadie Suceveanu . Un mesaj de felicitare a fost rostit, în cadrul desfășurării generale, de către primarul capitalei Dorin Chirtoacă. Edilul a declarat că dacă nu putem schimba istoria, putem construi un viitor sigur, prin cunoașterea trecutului istoric, care ne va feri de experiența amară a anilor 1812 și 1940

În cadrul adunării generale, participanții au stabilit prioritățile și obiectivele Mișcării Civice „Anul 1812” pe parcursul unui an. Printre acestea se enumeră culturalizarea societății civile prin conștientizarea trecutului istoric al RM, organizarea diferitor manifestații pe parcursul unui an cu privire la împlinirea a 200 de ani de la anexarea Basarabiei de către Imperiul Țarist. O altă prioritate a Mișcării o va constitui convingerea instituțiilor abilitate de a introduce disciplina Istoria Românilor la examenele de Bacalaureat. Potrivit Directorului TIMPUL, Constantin Tănase, societatea noastră nu-și cunoaște suficient de bine istoria, iar generațiile care vin refuză să o cunoască.

La finele adunării generale a fost ales președintele Mișcării. Prin vot unanim, în calitate de președinte a fost ales istoricul Ion Negrei, președintele Asociației Istoricilor din RM.SEMNEAZĂ ŞI TU PENTRU Declaraţia grupului de iniţiativă „Anul 1812”

Timpul.md

Un articol scris de:
Copyright © 2011 Reproducerea totală sau parţială a materialelor necesită acordul în scris al Fundaţiei "Anul 1812"
Etichetele articolului: ,
Comentarii utilizatori
Lasă un comentariu

*


E-mail nu va fi făcut public.
Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

până la 16 mai 2014, când se împlinesc 202 de ani de la 1812

Citește articolul precedent:
(ANUL 1812) Moldova şi Rusia: sfârşitul servilismului diplomatic

„Turcia nu putea ceda ceea ce nu-i aparţinea, pentru că Poarta otomană n-a fost niciodată suverană asupra ţărilor române. Poarta...

Închide