Anul 1812

Adevarul istoric și politic despre Republica Moldova și câștigarea independenței. Începutul adevărului.

27 iunie 2011
Un articol de

Mişcarea civică ,,Anul 1812” din Republica Moldova invită istoricii români de pretutindeni să adere

Mișcarea şi-a stabilit drept obiectiv culturalizarea societăţii civile prin conştientizarea trecutului şi restabilirea adevărului istoric. Pe parcursul unui an urmează să fie organizate mai multe manifestaţii cu privire la împlinirea a 200 de ani de la anexarea Basarabiei de către Imperiul Ţarist.

Cu ocazia împlinirii, în mai 2012, a 200 de ani de la scindarea Principatului Moldovei de către Imperiul Rus, Mişcarea Civică „1812“, constituită recent la Chişinău, invită istoricii şi societatea civilă română să contribuie la restabilirea adevărului istoric.

Până acum, numărul oamenilor care au aderat la mişcare depăşeşte 1.000, pe liste figurând şi români din SUA, India, Canada sau Dubai.

„Mişcarea civică Anul 1812 îşi propune să încurajeze elaborarea şi publicarea de monografii, studii şi documente, să contribuie la organizarea de manifestări cultural-ştiinţifice şi să iniţieze dezbateri publice în spaţiul mediatic pe această temă“ se spune în declaraţia sub care şi-au pus semnătura cei 1.000 de oameni.

Printre aceştia este şi primarul Chişinăului Dorin Chirtoacă. Ion Negrei, preşedintele al Asociaţiei Istoricilor din Republica Moldova a fost ales lider al mişcării. Printre membri se numără Alexandru Moşanu, Membru de Onoare al Academiei Române şi istoricii Mihai Taşcă, Demir Dragnev, Gheorghe Negru, precum şi scriitorii Nicolae Dabija şi Arcadie Suceveanu.

Un alt scop al mişcării este convingerea autorităţilor de la Chişinău de a introduce disciplina Istoria Românilor la examenele de Bacalaureat din Republica Moldova.

Doritorii de a semna petiţia o pot face AICI.

Un articol scris de:
Copyright © 2011 Reproducerea totală sau parţială a materialelor necesită acordul în scris al Fundaţiei "Anul 1812"
Etichetele articolului: ,
Comentarii utilizatori
Lasă un comentariu

*


E-mail nu va fi făcut public.
Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

până la 16 mai 2014, când se împlinesc 202 de ani de la 1812

Citește articolul precedent:
Grupul de inițiativă „Anul 1812”, devine de astăzi organizație nonguvernamentală neafiliată politic

Astăzi, a avut loc adunarea generală a grupului de inițiativă „Anul 1812”, în care a fost luată decizia de transformare...

Închide